Melanism

Melanism

Melanism är någonting som kan finnas i många djurarter framförallt kattdjur, men även i andra djurarter som till exempel hundar, ekorrar och även ormar. Den mest kända formen av melanism är hos pantern som egentligen är en leopard eller jaguar (oftast) men som benämns under samlingsnamnet panter på grund av den svarta färgen.

Agouti genen är genen som orsakar melanism. Den genen bestämmer hur pigmentet fördelas över hårstråna i kattens päls. Om katten har genuppsättningen för Agouti (AA) eller (Aa) kommer katten alltid att ha ett mönster. Genen för non-agouti (solid) är reccesiv, vilket innebär att båda föräldrarna måste bära på genen för att kattungarna ska bli solid. En melanistisk katt kan alltså födas från 2 katter som inte är melanistiska om båda katterna bär på genen.

Genen som orsakar melanism benämns ofta som den solida genen, eftersom mönstret och grundfärgen har samma färg. Melanistiska bengaler ser ofta i vuxen ålder ut som en solid katt, men under den svarta färgen kan man se ett mönster som på alla bengaler, antingen spotted eller marbelmönstrad, detta kallas spökmarkeringar. Dessa spökmarkeringar har även pantrar. När melanistiska katter föds så är grundfärgen ljus så man kan se mönstret tydligt, men när katten växer och grundfärgen mörknar så syns mönstret endast i vissa ljus.

Malanism är inte en godkänd färg för utställning vilket inte gör det till en populär färg hos uppfödare, men melanistiska bengaler kan med fördel användas i snöavel för att få en mörkare och hållbarare färg med mer kontrast.
elina@indigoeyes.se         Copyright © All Rights Reserved